U kunt voor eeuwig in een paradijs op aarde leven, maar U zult nooit weten hoe

U kunt voor eeuwig in een paradijs op aarde leven, maar U zult nooit weten hoe.
 
In dit boek, oorspronkelijk een uitgeversdummy van de Culinaire Encyclopedie van Winkler Prins, begon ik in 1995 te tekenen. Ik tekende met een vulpen, zodat ik dit boek makkelijk op reis kon meenemen en altijd overal zou kunnen tekenen. Ik tekende op de spreads en nooit op de achterzijde van een tekening. Zo vulde het boek zich met 159 tekeningen die elk twee bladzijden beslaan, terwijl de volgende twee steeds leeg bleven.
Na voltooiing van de laatste in 2004 ben ik deze pentekeningen een voor een gaan inkleuren met kleurpotloden. Dat was een traag proces, waar ik vele lege uren, mijn ‘overtollige tijd’, voor mijn gevoel nuttig heb besteed. De ‘alomtegenwoordige overtollige tijd’ of de ‘onvoltooid alomtegenwoordige tijd’ werd tenslotte de ‘voltooid verleden overtollige tijd’. 
Maar in werkelijkheid is de titel van dit boek geworden de tekst die ik bij aanvang op het omslag plakte: ‘U kunt voor eeuwig in een paradijs op aarde leven’. Omdat ik gaandeweg doorkreeg dat ik nooit de ideale tekening zou maken, heb ik daar in losse letters aan toegevoegd ‘maar u zult nooit weten hoe’.
Vijfentwintig jaar na het tekenen van de eerste kleurde ik de laatste tekening in. 
Over de tekeningen zelf wil ik niet teveel zeggen. Over het algemeen had ik geen vooropgezet idee als ik ermee begon, hoewel zich soms een actualiteit uit mijn leven opdrong.
Meestal echter heeft de tekening zichzelf getekend. Door kleur toe te voegen kreeg hij meer diepte en ruimtelijkheid. 

Oorspronkelijke boek:

 ‘U kunt voor eeuwig in een paradijs op aarde leven maar U zult nooit weten hoe’
pim van halem, beeldend tekenaar

papier:

 650 pagina’s
80 grams (hxb=25.3×16.6cm)

Tekeningen:

 159; (hxb=25.3×33.2cm)

inkt:

 Quink

pen:

 Parker vulpen

kleur:

 Pablo Collection van Caran d’Ache

omslag:

 perkament
De website www.365pentekeningen.nl is een initiatief van Pim van Halem.
Realisatie: Lindenburg – IT-Plus.
Pim van Halem Achterhaven 25 – 3024 RB Rotterdam pim@365pentekeningen.nl Tel. 06 24448636 http://www.pimvanhalem.com